UEFA Champions League: Lottning, tv och tabell

Champions League är UEFA’s högsta tävling och de bästa klubbarna på kontinenten spelar mot varandra för att bli krönta Europeiska mästare. 1955/56 var tävlingens första säsong och 16 lag tog del. Den hette då European Cup, och bytte 1992/93 namn till Champions League, och har utvecklats med tiden till hela 78 klubbar i 2015/16 säsongen. Kvalifikationerna börjar på sommaren med 3 rundor och sedan en playoff, innan 32 lag startar gruppspelen i september.

Champions League är en av de mest prestigefyllda tävlingarna i hela världen, och är den mest prestigefulla i Europa.

Gruppspelen involverar 8 grupper med 4 lag, och alla lag möter de andra lagen i sin grupp både på hemma- och bortaplan. De två bästa lagen från varje grupp går vidare till vad som kallas knockout fasen, och dom som kommer trea får en plats till Europa League.

Knockout fasen (de 16 lagen som är kvar), kvartsfinalen och semifinalen spelas i ett set av två matcher mot sina motståndare, en match på hemmaplan och en på bortaplan. Finalen spelas på en arena som bestäms redan två år i förväg.

Real Madrid är den mest framgångsrika klubben i tävlingens historia, och har vunnit tävlingen 11 gånger, vilket inkluderar tävlingens 5 första säsonger. Spanska klubbar har vunnit flest flest antal gånger (16 stycken), följt av England och Italien (12 vinster vardera). Tävlingen har vunnits av 22 olika klubbar, varav 12 klubbar har vunnit mer än en gång. Sedan tävlingen bytte namn till Champions League 1992 har inget lag vunnit två år i rad. De regerande mästarna är Real Madrid, som säkrade deras 11:e vinst i tävlingen efter att dom slog Atletico Madrid på straffar efter en 1-1 oavgjord i finalen 2016.

uefa champions league

Champions League tv

Champions League finalen är den mest sedda årliga sports händelsen i världen. Finalen i säsongen 2012/13 är den mest sedda matchen hittills, med 360 miljoner tittare över hela världen. Det är en global händelse som verkligen skapar rubriker. Matchen visas på TV i över 200 länder. En av anledningarna varför just Champions League finalen får så många tittare är för att den är så efterlängtad. Det går 9 månader mellan topp 32 gruppspelen börjar och finalen spelas, och det är 9 månader av oerhört slit och enorm spänning som till slut manifesterar sig i en enda match. I samband med denna match är det också rekord-sättande siffror i antal online streams som visar matchen.

Champions league lottning

Champions League lottningen består av 22 lag som har blivit automatiskt kvalificerade tack vare deras liga positioner den tidigare säsongen. Ytterligare 10 lag går igenom en process där två lag spelar ett set av två matcher mot varandra, och vinnaren får vara med i lottningen. Denna lottning avgör vilka av dessa 32 lag som kommer hamna med varandra i de 8 grupperna med 4 lag vardera. Lottningen indelas i 4 olika “pots”, som är baserade på deras UEFA koefficient rankning.

Detta är en rankning som alla lag har. Denna ranking är baserad på lagets inhemska framgångar samt deras prestationer i de 5 senaste årens Champions League och Europa League. I Europa får en klubb två koefficient poäng för en vinst, och ett poäng för oavgjort. Dessutom kan två lag från samma land inte möta varandra i gruppspelen.

Champions league 2015

Champions League 2014/15 säsongen var den 60:e upplagan av tävlingen. Finalen spelades på Olympiastadion i Berlin, Tyskland, mellan Spanska laget Barcelona och Italienska Juventus. Barcelona vann matchen med 3-1 och vann deras 5:e Champions League titel. Real Madrid var titelhållare men blev utslagna av Juventus i semifinal.

Detta var första året som de deltagande klubbarna var tvungna att godkänna UEFAs Financial Fair Play Regulations, en uppsättning finansiella regler som varje klubb måste följa, och första gången som lag från Gibraltar var med i tävlingen.

Champions league final 2016

Förra årets Champions League, 2015/16 säsongen, var den 61:a upplagan av Europas största fotbollstävling, och den 24:e säsongen sedan ligan bytte namn från European Champions Club’s Cup till UEFA Champions League. Barcelona var titelhållare men blev utslagna av Atletico Madrid i kvartsfinalen.

Denna säsongs final spelades mellan Real Madrid och Atletico Madrid på San Siro i Milano, Italien. Det var andra gången i tävlingens historia som två lag från samma stad mötte varandra i finalen, efter att samma lag mött varandra i finalen 2014. Real Madrid slog Atletico Madrid med 5-3 på straffar, och förlängde Real Madrids rekord till 11 Champions League vinster. I och med denna vinst kvalificerade sig Real Madrid till 2016 FIFA Club World Cup i Japan, och det var tredje gången dom tog del av denna tävling. Dessutom i och med denna vinst fick Real Madrid rätten att spela mot vinnarna av 2015/16 års Europa League, Sevilla, i 2016 UEFA Super Cup.

Champions league 2017

Champions League säsongen 2016/17 är i full gång och finalen kommer att spelas på Millennium Stadium i Cardiff, Wales. Vinnaren av tävlingen kommer kvalificera till 2017 FIFA Club World Cup i Förenade Arabemiraten, och även få rätten att spela mot vinnarna av 2016/17 UEFA Europa League i 2017 UEFA Super Cup.

I skrivande stund är tävlingen i kvartsfinal skedet. Lottningen inför kvartsfinalen skedde den 17:e mars 2017, och första matchen av två mot varandra kommer ske den 11:e och 12:e april, och den andra matchen kommer spelas den 18:e och 19:e april.

Det är 4 set bestående av 8 lag kvar i tävlingen. Första setet består av Atletico Madrid och Leicester City. Andra setet består av Borussia Dortmund och Monaco. Tredje setet består av Bayern Munchen och Real Madrid. Fjärde setet består av Juventus och Barcelona. Dessa lag kommer spela en hemmamatch och en bortamatch mot varandra, och vinnaren går igenom till semifinal som kommer spelas i maj. Finalen kommer spelas den 3:e juni 2017, i Wales som sagt.

Champions league tabell

När Champions League gruppspelen sätter igång och dom 8 grupperna börjar spela, så är det dom vanliga poäng reglerna som gäller. 3 poäng för vinst, 1 poäng för oavgjort, och 0 poäng för förlust. Det är Europas bästa fotbollslag som spelar mot varandra och det är väldigt mycket på spel. Lagen som slutar gruppspelen på plats nummer ett och två, går vidare i tävlingen, och laget som avslutar på plats tre kvalificerar sig till Europa League. Tabellen inkluderar alla resultat och målskillnaden, och går att hitta på UEFAs hemsida.

Speltips som är dagsaktuella

När inte Champions League går av stapeln så är det inget att deppa över, dagens bästa speltips och rekar hittar du alltid på startsidan.