Premier League: Tabell, skytteliga och spelschema

Premier League är den högsta nivån av ligorna i England, där 20 lag slåss om äran att få bli krönta Engelska mästare. Premier League är hem till några av de mest kända klubbarna, spelarna, coacharna och arenorna i världen. Över 900 miljoner hem tittar på all action som Premier League erbjuder, i över 190 länder. Ligan spelas mellan augusti och maj och spelas på både hemma- och bortaplan i totalt 380 matcher. Vinst belönas med 3 poäng, oavgjort 1 poäng och 0 poäng för förlust. Laget med flest poäng i slutet av säsongen vinner Premier League titeln. Lagen som slutar i botten 3 av tabellen åker ned till The Championship, andradivisionen i Engelsk fotboll. Alla 3 av dessa lags byts ut mot tre lag från som åker upp från The Championship. Dessa tre lag är de lagen som avslutar säsongen i topp 2 i The Championship, och det tredje laget som får spela i Premier League följande säsong avgörs i playoff sen i slutet av säsongen.

Om flera klubbar avslutar Premier League-säsongen med samma antal poäng, avgörs vinnaren på målskillnad, och sedan antal mål gjorda. Sedan ligan startade 1992 har sex klubbar fått äran att lyfta Premier League trofén. Dessa är Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Blackburn Rovers och Leicester City. Manchester United har haft mest framgång och vunnit 13 titlar på 24 säsonger än så länge. Manchester United har dessutom rekordet för störst vinstmarginal, och dom avslutade hela 18 poäng före andraplacerade Arsenal i 1990/00 säsongen. Arsenal är det enda laget som gått igenom en hel säsong obesegrade. Detta rekord sattes i 2003/04 säsongen som dom också vann med 11 poäng över Chelsea på andra plats.

premier league

Premier League tabell

För de 20 lagen som tävlar i Premier League per säsong, är det mer än bara trofén på spel. Det är nämligen så att de 3 första lagen blir direktkvalificerade till nästa säsongs Champions League, och laget som hamnar på fjärdeplatsen får kvala till tävlingen. Dessutom får den femte placerade klubben automatiskt kvalificering till nästa säsongs UEFA Europa League, och den sjätte och sjunde klubben kan också kvalificera sig till Europa League beroende på vad som händer de inhemska cuperna, där segrarna normalt går till Europa League.

Under säsongens gång spelar varje lag i Premier League mot alla de andra lagen två gånger var, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, i totalt 38 matcher. Inför 2016/17 säsongen blev Newcastle United, Norwich City och Aston villa nedskickad till The Championship. Samtidigt blev Burnley, Middlesbrough och Hull City uppskickade till Premier League.

Premier League skytteliga

The Golden Booth tilldelas varje säsongs vinnare av skytteligan. Förre Blackburn Rovers och Newcastle United anfallaren Alan Shearer har flest antal Premier League mål, 260 stycken. 25 spelare har nått 100 mål. Sedan den första Premier League säsongen 92/93 har 14 olika spelare från 10 olika klubbar vunnit The Golden Booth. Thierry Henry vann hans fjärde genom att göra 27 mål i 05/06 säsongen. Andrew Cole och Alan Shearer delar rekordet i flest antal mål på en säsong, 34 stycken.

Förutom själva utmärkelsen och äran för att vinna The Golden Booth, vinner man även 1,000 pund per mål att donera till valfri välgörenhetsorganisation som spelaren själv väljer.

Thierry Henry är den enda spelare som har vunnit The Golden Booth fyra gånger, vilket är det största antalet någon har uppnått. Det finns även The European Golden Shoe, som tilldelas den spelaren som varit bästa målgörare i alla de Europeiska ligorna.

Stryktipsförslag på matcherna i Premier League

Det vanligaste sättet att spela på matcherna i premier league är genom stryktipsförslag, som går att läsa om här.

Premier League spelschema

Det krävs enormt arbete för att anordna spelschemat i Premier League. Många tror att man åker in i en hatt och att matcherna bestäms på så sätt, lite som ett lotteri. Det stämmer helt enkelt inte, och processen är så komplicerad att det är svårt att förklara. Arbetet inför varje års Premier League spelschema sätts igång 4 år tidigare, i samband med att Fifa och Uefa börjar jobba på sina internationella scheman. Det är oerhört många processer involverade. Bara ett exempel är att när Manchester United spelar på hemmaplan, måste Manchester City spela på bortaplan. Samma regler gäller Everton och Liverpool, Arsenal och Tottenham och alla andra lag som är grannar. Spel Anläggarna jobbar nära med polisen för att ta vara på resurserna på bästa sätt. Dessutom måste man ta i hänsyn till andra evenmang som kan ske på samma datum.

Det finns mer regler än så. Ingen klubb ska spela mer än två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad. I en period av 5 matcher måste det vara tre hemmamatcher och två bortamatcher – eller vice versa. Ingen klubb startar eller avslutar säsongen med två hemma- eller bortamatcher i rad. Lag spelar först på hemmaplan, och efter på bortaplan, när de hamnar mellan FA Cup matcher. För aktuella matcher då inte Premier League spelas, se matchtips.se för aktuella speltips.